Pushtikul Satsang Mandal
 Username:   Password:  
Save Password   Forget password?  
click to register
     
 All Forums
  Disscuss
 Know Shree Gusainji Well?
  Printer Friendly Version  
Author Previous Topic Topic Next Topic  
Inaxi
Entry Level Member


31 Posts
Posted - 16 July 2004 :  04:50:25
Here are some Dairy notes regarding Shree Vithalnathji(Gusainji)

1. Who was Tirath Purohit when Shree Gusainji did his first Vrajprikramma? ANSWER:UJAGAR SHARMA WAS NOMINATED AS SHREE GUSAIJI SENT A LEKH-PATRA TO MATHURA AND SUMMONED HIS AS PUROHIT.

2. In Pushtimarg when was first Raath Yatra Utsava done and who started this parampare? ANSWER: SHREE GUSAINJI STARTED THIS IN VIKRAM SAMVANT 1616 WHEN HE ARRIVED JAGDISH AND FROM THAT AREA HE COMMISSIONED BADHAYE TO CONSTRUCT THE MOST EXQUSITE RAATH AND THE FIRST SWAROOP WHO SAT IN THE RAATH WAS SHREE NAVNITPRIYAJI.THE FIRST RAATH YATRA WAS DONE IN ADEL.

3. what was shree gusainji's first Paad rachna? ANSWER: THE FIRST PAAD WAS "RAAJBHOG ARIYA" AND IT GOES LIKE THIS:" VRAJRAAJ VIRAJIT GHOSH VARAI" AND FIRST PERSON WHO HEARD THIS WAS SHREE MAHAPRABHUJI. SHREE GUSAINJI WAS ONLY 10 YEARS OLD AT THAT TIME. AMAZING!

4. who built Satghara in Mathura and when? ANSWER: QUEEN(RANI) DURGAVATI BUILT THIS HUGE COMPLEX IN v.s 1623. THIS HUGE BHAVAN WAS FOR SHREE GUSANJI AND HIS PARIVAAR. THIS BHAVAN IS KNOWN AS "SATGHARA" BHAVAN.

5. Why Was the above mentioned bhavan called "Satghara"? ANSWER: RANI DURGAVATI INVITED SHREE GUSAINJI AND AT THAT TIME HIS SIX BALKO TO RESIDE IN THIS HUGE COMPLEX, THUS ALL SEVEN SWAROOP WERE RESIDING IN THIS BHAVAN AND HENSE THIS WAS NAMED AS "SATGHARA". ONE CAN STILL VISIT SATGHARA IN MATHURA BUT IN ITS DERRILICK FORM.Loosely translated "SATGHARA" = The House for seven.

6. What were the names of Shree Gusainji's Seven Balak's vahujis(wives)? ANSWER: HERE THEIR NAMES IN INDEXED LOGIC: 1. SHREE BHAMINIJI 2. SHREE RANIJI 3. SHREE KAMLAJI 4. SHREE PARVATIJI 5. SHREE JANKIJI 6. SHREE MAHARANIJI 7. SHREE KRISHNAVATIJI.

7. How did Shree Gusainji go to Lila? ANSWER:AAPSHREE WALKED INTO AN EXISTING CAVE(GIRIKANDRA) OF GIRIRAJJI AND THEN MINGLED INTO SHREE NATHJI'S SWAROOP.

8. Who was with Shree Gusainji when he did Lila Pravesh? ANSWER: SHREE GOVINDSWAMI ALSO FOLLOWED SHREE GUSAINJI INTO GIRIKANDRA.

9. How was vaidik Sanskar for shree Gusainji's was performed? ANSWER: BEFORE SHREE GUSAINJI WENT INTO GIRIKANDRA, HE ASKED HIS FIRST BALAK (JYASTHA PUTRA) SHREE GIRDHARJI TO DO VAIDIK SANSKAR WITH HIS UPARNA, WHICH HE GAVE IT TO SHREE GIRDHARJI.

10. What were the psudo(Upnaam) of Shree Gusainji's all seven laljis? ANSWER: HERE are THEIR REAL NAMES WITH THE PSUDO NAMES:

1. SHREE GIRIDHARJI................SHREE GOVERDHAN 2. SHREE GOVINDRAIJI...............SHREE RAJAJI 3. SHREE BALKRUSHNAJI..............SHREE RAJIV LOCHANJI 4. SHREE GOKULNATHJI...............SHREE VALLABH 5. SHREE RAGHUNATHJI...............SHREE RAMCHANDRAJI 6. SHREE YADUNATHJI................SHREE MAHARAJJI 7. SHREE GHANSHAMJI................SHREE PRANVALLABHJI

I hope the above infor is for all vaishnava's datas for reference. Jai shree Krishna "INAXI"

Jump To:


Set as your default homepage Add favorite Privacy Report A Problem/Issue   2014 Pushtikul Satsang Mandal All Rights Reserved. Pushtikul.com Contact Us Go To Top Of Page

loaded in 0.234s